Strafcorner

Historie sleeppush

Er is geen ander onderdeel van het hockeyspel waarbij de internationale hockeybond FIH zoveel gewijzigd heeft als bij de strafcorner. Lang geleden mocht de strafcorner nog hoog op de goal geslagen worden. Vanwege het gevaar van het hoge schot op het goal werd in eerste instantie ingevoerd dat de bal alleen op de plank, dat wil zeggen niet meer hoog, geslagen mocht worden. Een push mocht echter wel hoog richting de goal worden gelanceerd. Erik-Jan Hinnen was hiermee in de Nederlands competitie zeer succesvol.

In 1992 werden de regels weer veranderd en moest de bal eerst buiten de cirkel gestopt worden alvorens deze op het goal geslagen of gepusht mocht worden. De Duitsers gebruikten de sleeppushbeweging al lang in het zaalhockey, dat in Duitsland tijdens de wintermanden volle zalen trekt.

Taco van den Honert heeft veel bijgedragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse sleeppush corner voor het veldhockey. Zo scoorde Van den Honert in zijn eerste 100 interlands slechts een tiental goals. Nadat hij, dankzij zijn fantastische techniek, de sleepbeweging voor het veldhockey snel had geperfectioneerd scoorde hij in zijn volgende 100 interlands meer dan 100 goals. Bram Lomans en zijn trainer Toon Siepman legden de video’s van Taco onder hun hoofdkussens 🙂

In 1996 behaalde Nederland de eerste heren gouden hockeymedaille op de Olympische Spelen sinds hockey in 1908 een olympische sport werd. We hebben er 88 jaar op moeten  wachten….

Nederlands scoorde 20 maal (14 maal uit de strafcorner of de daaropvolgende strafbal). In 2000 volgde een tweede gouden medaille.

Na Taco van der Honert volgden Bram Lomans met 141 goals uit  205 interlands en Taeke Taekema met 205 goals in 219 wedstrijden. Mink van der Weerden is de huidige sleepspecialist van het herenteam.

De Nederlandse dames wonnen in 1984, 2008 en 2012 Olympisch Goud en zijn de laatste jaren gouddelvers op alle toernooien. Maartje Paumen verdient een groot compliment voor de voortrekkersrol die zij speelt voor de Nederlandse strafcorner. Eva de Goede en Caia van Maasakker hebben ook een scorende corner.

Inmiddels wordt meer dan 60% van de goals van het nationale herenteam uit strafcorners, mede dankzij de sleeppush, gescoord. Voor het Nederlands damesteam is dit percentage 45%.